Nu am stiut daca il pot scrie pe 2 ca si exponent al lui c. Nu cred ca e cineva care nu stie, macar de pe vreun poster, meme, tricou sau de pe oriunde din lumea asta formula propusa ca titlu, astazi. Dar oare cati stiu si ce anume inseamna? Energia cinetica a unui sistem = masa sa * viteza luminii in vid la patrat. Nu, eu nu stiam ce inseamna c pana sa scriu aceasta postare. Si am trait bine mersi pana la varsta pe care o am (si nu e una de adolescent :).
Ce voiam sa spun azi este ca eu nu mi-am dorit sa fiu un geniu. Nu imi doresc ca minunatii mei copii sa fie genii. Cred ca o multime dintre noi avem suficiente probleme in a fi oameni, daramite sa fim genii. La fel ca si formula din titlu, geniul cred ca sta in a simplifica lucrurile complicate si nu in a complica lucrurile simple. Mai are cineva de aici impresia ca toate lucrurile sunt complicate in jurul lui? Si ca multi au acel aer de geniu, in care se invaluie si cu care se imbarzoleaza? (asta e un termen nou auzit la o persoana pe care o consider un mic geniu si care ar fi sinonim cu impaunatul). Intr-o carte citita recent, un personaj spunea ca toti ne nastem genii dar viata ne de-geniu-seaza. Wow! Cat mi-a placut replica…Si oricum, in actualele vremuri, in locul in care traim, in acest cuib al mediocritatii, sa fi geniu ar putea fi chiar fatal.
Mesajul meu, ca parinte, este sa ii incurajam pe copii sa fie creativi, creativitatea fiind una dintre cele mai inalte forme ale inteligentei. Sa ii lasam sa creeze visuri, povesti in care sa ne lasam purtati de ei si sa redescoperim acel geniu pe care l-am pierdut odata cu trecerea anilor. Caci pana la urma geniul este imaginatie fara limite, creativitate fara constrangeri, a risca fara teama de esec, a simti fara a atinge.
Cu Albert Einstein m-am intalnit acasa la Madam Tussaud in Amsterdam. Dupa ce mi-a explicat chestile prezentate mai sus m-a lasat sa il fotografiez cu conditia sa spun mai departe aceste lucruri.