Luxembourg

Luxemburgul, singurul ducat din lume, cunoscut mai ales ca un centru bancar sau chiar ca un paradis fiscal. Punctele lui  majore de interes sunt reprezentate de centrul vechi al orasului, de Podul Adolph – simbol al Ducatului (la momentul vizitei mele fiind in renovare si acoperit de o oribila husa alba), Catedrala Notre Dame (cum altfel?), cazematele s.a. Despre toate acestea gasiti informatii pe oricare site de profil. Mie mi-a placut orasul in intregimea lui, fiind un „fusion” intre medieval, clasic si contemporan in care se reflecta mozaicul diferitelor stiluri. Ville Haute, Ville Basse si Kirchberg sunt doar 3 dintre piesele care formeaza acest maiestuos mozaic. Veti fi intampinati pe oriunde cu un asa zis prietenos „Moien!”, echivalentul local al unui Salut! Veti avea surpriza sau poate chiar placerea de a lua cina/dejunul la unul dintre cele 3 restaurante premiate cu cate o stea in celebrul Ghid Michelin, ceea ce demonstreaza calitatea si savoarea bucatelor luxemburgheze, care si acestea, duc faima ducatului peste hotare. Pe scurt, ofera multe dintre atractiile culturale ale oricarei capitale europene, putand sa te deplasezi aproape oriunde pe jos prin acest oras curat, plin de copaci si destul de sigur. Ca turist aici, nu esti presat de timp ca sa ajungi sa vezi/sa vizitezi diferite atractii turistice si astfel te poti bucura de spectacolul arhitecturii oferit de strazile si cartierele prin care iti vei rataci pasii. Oriunde te vei intoarce, vei descoperi privelisti ametitoare oferite de pe meterezele ce strajuiesc valea Alzette, colturi ce pastreaza si acum atmosfera idilica, regala de altadata. Vei descoperi punctele de belvedere impresionante pe Chemin de la Corniche, pe aleea serpuitoare care margineste Haute Ville. Vei privi in jos, la Grund, odata un cartier rau famat iar acum locul unor baruri si restaurante trendy si ale unor lacasuri de arta si cultura moderne. Vei avea posibilitatea sa faci cumparaturi din buticuri exclusiviste in centrul vechi, apoi sa te relaxezi cu o ciocolata calda/prajitura/tort la Maison du Chocolat iar apoi sa privesti trecatorii in timp ce savurezi o bere in salonul orasului, Place d`Armes.

Totusi, un aer trist guverneaza toate aceste frumuseti sobre, tristete care e multiplicata si de vremea ploioasa care am inteles ca este caracteristica. Localnicii (nu navetistii din tarile invecinate si nici imigrantii) sunt prea prinsi in graba lor imbracati bussiness, pentru a se mai osteni de a da impresia ca acolo sunt si oameni cu sentimente.

In galeria de azi va prezint cateva dintre aspectele surprinse de mine ale unei capitale europene foarte scumpe care nu are timp de chestii umane ci doar de chestii financiare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.