Acum putin timp am fost la Helsinki in Finlanda, in acceptiunea multora dintre noi, un loc „exotic”. In afara de faptul ca e tara lui Mos Craciun, acesta aflandu-si locul la Rovaniemi, in afara de faptul ca este tara din care provin cei de la Nightwish si HIM, tara lu` Angry Birds si tara lui Mika Hakkinen, mare lucru nu stiam. Un strop de istorie, cateva date statistice interesante dintre care amintesc doar ca Finlanda este una dintre cele mai bogate tari din lume, Finlanda are cel mai bun sistem de educatie din Europa si este considerata una dintre cele mai pasnice si mai competitive din punct de vedere economic tari din lume, si este una dintre tarile lumii cu cea mai ridicata calitate a vietii. Ah, si sa nu uit de faptul ca Helsinki este listat ca al doilea cel mai sigur oras din lume. Mult, putin, cam acesta era bagajul de informatii la sosirea in Helsinki. Ei bine, nu numai ca toate aceste date statistice mi s-au si confirmat dar am aflat/simtit chiar mai multe. Cel mai important lucru invatat este sa nu compar Finlanda cu nicio alta tara. Aici, tacerea este modul de comunicare cel mai eficient, cu toate ca este tara unde receptorul este rege. NOKIA tot aici se produce. E o tara a extremelor si a contrastelor. De exemplu alternanta iernilor lungi, geroase si intunecoase cu verile calde si cu soare care nu apune timp de cateva saptamani. Din anumite motive, finlandezii accentueaza aceste contraste alternand inotul in apele inghetate cu statul in saunele infierbantate. Sauna reprezinta tot ce poate sa fie mai finlandez posibil, este modul lor de viata, este locul unde ei se curata atat fizic cat si spiritual. Tot ei sunt martori ai luminilor nordice-Aurora Boreala, timp de 200 de nopti anual (in partile nordice)!!!
Am atat de multe de spus despre finlandezi ca simt ca ma indepartez de ceea ce vroiam de fapt sa spun, dar in acelasi timp parca si pregateste ceea ce de fapt vreau sa spun. 🙂
In timp ce discutam cu o colega la o cofetarie in Helsinki, un tanar de la o masa din vecinatate s-a apropiat intrebandu-ne ce limba vorbim: italiana sau romana? Romana! S-a apropiat si mai mult de noi si discutia a luat o noua turnura. Incantat de faptul ca sta de vorba cu doi romani, a lasat la iveala o vasta cultura generala despre Romania si despre oamenii de valoare ai Romaniei. Cine a auzit sau a citit de Tristan TZARA sa ridice mana! Ei bine, acest tanar nu numai ca citise dar si stia detalii despre viata lui Tristan TZARA. Recunosc ca eu nu am citit, dar am invatat la scoala de el. Viseaza sa vina in Romania (care apropos, ii pare la fel de exotica, cum ne pare si noua Finlanda) pentru a vedea Coloana infinitului a lui Brancusi! Bineinteles stia ca la Targu Jiu se afla. Asculta cu emotie Rapsodia Romana a lui George Enescu. Povestea cu pasiune despre emotiile poeziei lui Nichita Stanescu si a romanelor lui Zaharia Stancu. Nadia, Hagi, Tiriac, Mutu sunt sportivi pe care ii admira. Yehudi Menuhin a fost „ucenicul” lui Enescu. Johnny Weissmuller, a avut origine romana. Porumbescu, Ion Mincu-arhitectul, George Calinescu, premiatele filme romane din ultimii ani (dl Lazarescu, Dupa dealuri, 4 luni 3 saptamani, Pozitia copilului etc) inclusiv regizorii si actorii aferenti, si multe alte personaje si informatii pe care credeam ca numai un roman le poate poseda. WOW! A fost o discutie, o lectie mai bine zis despre ce inseamna cel mai bun sistem de educatie din Europa, ce inseamna dorinta de a sti, respectul fata de interlocutor si fata de cultura pe care o reprezentam in acea discutie. Nu am crezut ca tocmai in Finlanda, despre care stiam atat de putine la acel moment, voi avea sansa unei asemenea lectii.
Il cheama Renne Sairanen si este student la arte in Helsinki. I-am spus ca o sa fac cunoscuta tuturor aceasta discutie de care am fost uimit si reactia lui a fost ca nu-i nimic iesit din comun sa cunosti. Raspunsul este ca intotdeauna, Da!
Si pentru ca am primit o multime de cereri de a posta mai multe poze in cadrul postarilor, si de asemenea mai multe poze din Helsinki, iata mai jos o serie de ipostaze din capitala Finlandei.