Povesti

Ca oameni, pe langa alimentatie, adapost si companie, povestile sunt lucrul de care avem nevoie cel mai mult in viata. Oamenilor le plac povestile. Povestile sunt necesare. Povestile pun in functiune relatiile dintre oameni. Povestile clarifica si in acelasi timp, surprind esenta spiritului uman. Povestile, in toate formele – de viata, de dragoste, de orice alta natura – urmaresc indeaproape traseul urmat de omenire in dezvoltarea ei. V-ati gandit vreodata ca fiecare moment ce trece, devine imediat „A fost odata ca niciodata„?

Povestile sunt faurite din cuvinte iar cuvintele au putere. Unele povesti (negativiste, pesimiste), atent ticluite de catre unii, pot indeparta sau tine departe de inima ta, unele dintre cele mai frumoase vise. Cred ca atunci cand ne spunem povestea cuiva, Dumnezeu ne asculta regretele.

Povestile leaga oamenii intre ei intr-un fel anume. Am indraznit sa fac urmatoarea comparatie: atunci cand un om moare, o intreaga biblioteca de povesti dispare odata cu acel om. Fiecare poveste este o calatorie in alt loc si chiar alt timp decat in care ne aflam la momentul in care auzim povestea. Ingropat intrun fotoliu, intins pe canapea, pe un sezlong, in iarba sau la o masa ne putem deplasa oriunde si putem calatori in timp.

Astazi va propun o poveste in portelan, veche de cateva sute de ani, o vaza chinezeasca din nu stiu care dinastie. O vaza care a strabatut secole pentru ca sa ne spuna povestea de demult a celor care faureau astfel de minunatii, spre incantarea celor ce-si permiteau sa admire zilnic o astfel de vaza in propriile locuinte. Poate frumusetea acestui obiect ne transmite povestea trista a mesterului sau chiar a proprietarilor.

In final, toti suntem cate o poveste. De ce nu am face ca aceste povesti sa fie depanate cu drag de catre alti semeni? De ce multi fac orice posibil sa fie personajele malefice/ rele/ negative din propriile povesti si mai rau, din povestile altor multi de pe langa ei? Oricum, scopul povestilor nu este acela de a ne schimba modul in care gandim, ci de a ne furniza intrebari asupra carora sa ne gandim.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.