Inca ma gandesc la relatia ce s-a infiripat cu Alsacia, ma rog, atat cat am avut posibilitatea sa o cunosc. Cine e Alsacia? Alsacia este un loc fascinant, cu localitati desprinse din povesti, cu o bucatarie extraordinara si un loc in care se produc vinuri ce nu sunt cu nimic mai prejos decat frumusetea locurilor; o regiune a Frantei cu o cultura mai degraba germanica si care in ultimele doua secole a apartinut cand uneia cand alteia dintre cele doua tari, Franta si Germania, insa in tot acest timp ramanand agatata de propria identitate. Astazi, dupa razboaiele ce s-au dus pe aceste meleaguri, zgomotul oribil al luptelor a fost inlocuit cu bazaitul albinelor, cu falfaitul aripilor berzelor ce reprezinta un simbol al locului, cu murmurul turistilor ce sunt porniti pe drumul vinului alsacian, cu cantul cucului din celebrele ceasuri cu cuc (specifice zonei), intr-un cuvant, cu zgomotul pacii, asa cum trebuie sa ramana pe veci. Fiind la granita dintre Franta si Germania, intreaga regiune este un amestec uimitor dintre cele doua, cu capriciile medievale franceze sustinute de fundatii germane solide.
Ritmul mai lent si modul de viata mai…old – fashion al Alsaciei, m-au facut sa ma simt mai odihnit si chiar mai tanar. Nu ratati ocazia sa vizitati Alsacia cat timp micile orasele inca nu sunt sufocate de turisti! Lasati-va pasii sa va duca unde vor, pe stradutele pietruite ale oricarui orasel alsacian si admirati casele medievale colorate, cu traverse de lemn, amintindu-ne de imaginile din cartile cu povesti. Nu e de mirare ca acestea au oferit inspiratia arhitecturala pentru Frumoasa si Bestia al lui Disney. Canalele se impletesc cu micile stradute pietruite, oglindind in apa lor, florile ce marginesc ferestrele caselor; in Colmar, ii zice Petite Venise, in Strasbourg, Petite France. Daca esti suficient de norocos, poti chiar vedea o barza intr-un cuib pe acoperisul uneia dintre aceste case. Cred ca oricare dintre aceste orasele, cu precadere Colmar, reprezinta un vis al oricaui instagramer. O plimbare cu barca sau cu vaporasul pe aceste canale sau o tura cu trenuletul, iti vor intregi imaginea despre ce au de oferit Colmar si Strasbourg. Omagiul arhitectural al creativitatii umane, catedralele medievale (mai ales cea din Strasbourg), iti ofera spre admiratie, vitralii din vremuri stravechi, sculpturi minunate si drept bonus, arta alsaciana. Cautati in Catedrala din Strasbourg, Ceasul astronomic si poate va nimeriti la ora cand personajele prind viata, aratandu-ne in felul lor, timpul prezent.
Pe stradute, toata lumea este preocupata sa nu care cumva sa ii scape vreo vitrina, analizand vinurile expuse, verificand magazinele ce vand diverse minunatii culinare alsaciene sau pe cele de suveniruri, dar fara a cumpara prea mult ca mai apoi sa se avante intr-un local, pentru un pranz cu specialitati alsaciene, garnisite cu branza Munster ce se potriveste de minune cu un Muscat Alsacian. Totusi, nu va lasati pacaliti de aspectul de orasele mici, medievale, rurale: se spune ca regiunea alsaciana se mandreste cu cea mai mare concentrare de restaurante Michelin din lume.
Incercati oriunde tarte flambée sau flammenkuchen, vestitul quiche lorraine, sauerkraut sau choucroute, spaetzle si cine mai stie ce alte minunatii culinare locale poti gasi in oraselele alsaciene. Puteti alege intre frantuzestii croissants si germanii pretzels daca doriti o gustare sau puteti merge la un winstub – daca doriti o bere germana sau la o mica braserie – daca doriti un pahar de vin local. Lasati ifosele deoparte (pentru cei care tin la silueta) si intrati cu curaj in biscuiterii, bulangerii, creperii, viennoiserii pentru a incerca minunatele eclere, merengue, tarte cu pere, bredeles alsaciene, traditionalul kougelhopf, Pain d’Epices, macarons si alte produse de patiserie si de panificatie. De ce cred ca e minunata bucataria alsaciana? Pentru ca are puterea de a schimba stari si gusturi, de a inspira, de a motiva si nu in ultimul rand, de a da timp timpului petrecut aici. Apropo de localuri, nu ocoliti restaurantul JY din Colmar, unul dintre restaurantele cotate cu 2 stele Michelin sau restaurantul Le Stam, un local incantator cu bucatarie locala.
Colmar, Eguisheim, Riquewihr, Strasbourg si o serie de alte localitati din regiune, mai mari sau mai mici, asteapta cu nerabdare sa isi spuna povestea si sa ofere incantare.
Din prea multele fotografii, cu greu m-am oprit doar la cateva, pe care le impartasesc cu voi in galeria de mai jos.