Bel Paese

A calatori inseamna mai mult decat o simpla terapie, a calatori reprezinta tratamentul perfect. A calatori si a descoperi lumea este calea catre o minte deschisa, catre diversificarea experientelor de viata, intalnind oameni noi si culturi noi fiind un lucru esential pentru starea de bine a noastra, iar stilul de viata italian Dolce Vita reprezinta modul ideal de te simti mai bine. O sa va rog sa nu priviti articolul meu de azi in lumina a ceea ce se intampla acum in Italia, ci in lumina a ceea ce reprezinta Italia cu adevarat pentru istoria si cultura lumii.

Bel Paese, asa cum a numit-o Dante in a sa Divina Comedie, cu sarmul si frumusetea ei, este o destinatie care a fost (sper sa ramana in continuare) in mintea multora dintre calatori, drept una dintre destinatiile ravnite. Si odata ajuns acolo, orice turist calatorind in susul si josul tarii, colindand pe strazile vechi de sute de ani din orasele mai mari sau mici ale Italiei, va constientiza ca unul din visele sale se adevereste, primind mai mult decat a visat. De ce spun asta? Pentru ca Italia este un mix fara limite de cultura, arta, mancare fantastica, istorie, peisaje minunate si atitudine specifica italienilor, acea Dolce Vita. Toate acestea ii dau Bel-ei Paese, sarmul si gratia si frumusetea ce o caracterizeaza.

Forta si frumusetea antichitatilor, maretia statuilor lui Michelangelo, Bernini si a tuturor celorlalti colegi ai lor, stralucirea culorilor tablourilor lui Rafael, DaVinci, Botticelli, Tizian si atatia multi altii, detaliile uimitoare ale frescelor, tonurile glorioase ale muzicii lui Verdi, Puccini, Carusso, maiestria lui Vasari, puterea familiilor Medici, Gonzaga si Borgia, sunetele vocilor lui Bocelli, Pavarotti, Toto Cutugno, Celentano, lumina adusa de Renastere in acele secole intunecate ale Evului Mediu, arhitectura eclectica, bucuria de a manca un canollo, o pizza si o inghetata sau de a bea un espresso sau un pahar de vin, extravaganta modelelor propuse de Fendi, Gucci, Prada, Versace, Armani, Valentino si muuulte altele, maiestria celor care fabrica genti si posete, frumusetea Sophiei Loren si a Monicai Bellucci, a Ginei Lollobrigida si a Claudiei Cardinale, talentul lui Mastroianni, Benigni, De Sica, De Niro, Fellini, romantismul Venetiei si al lui Romeo si Julieta, geniul lui Marconi, Volta, Torricelli, intrigile descrise de Umberto Eco, Machiavelli, Dante, Bocaccio sau Moravia, Ferrari simbolul luxului, Ancelotti, Baggio, Buffon, Maldini si toata industria fotbalului, fiecare dintre elementele acestei insiruiri reprezinta cate un capitol in povestea glorioasa a Italiei, in acelasi timp definind-o si hranind sufletele nu numai ale italienilor, dar si ale intregii lumi.

Aici gasesti inca acea sofisticare provinciala ce isi are sursa in lunga sa istorie care, combinata cu climatul mediteranean, ii determina pe italieni sa „ocupe” pietele si strazile oraselor cu mult mai multa usurinta decat cei mai dinspre nordul Europei, sa zicem, viata de strada rezultata fiind un spectacol pana si in cele mai mici orasele. Am fost in mai multe locuri din Italia si mereu am fost „lovit” nu numai de frumusetea locurilor, dar si de „frumusetea” localnicilor insisi. Sunt aprigi, aristocratici si imi lasa impresia ca au acea dorinta intrinseca de a fi mereu in atentia celorlalti, de a fi expusi spre admiratia tuturor si cred ca intotdeauna au aratat ca acum, asa cum stau marturie tablourile stramosilor lor. Cineva ii numea odata ” copii ai soarelui”. Majoritatea au ca un simt special de a aprecia lucrurile fine, notiunea de bella figura  – sa faci o impresie buna fiind bine imbracat – fiind luata foarte in serios si nu e de mirare intr-o tara in care lucrurile fine sunt peste tot.

Cred ca daca ar fi ca peisajul emotiilor umane sa fie comparat cu o tara, aceasta ar fi Italia, fara indoiala. Italia ofera de buna voie multa frumusete, inflacarare, arta, diversitate de peisaje, energie vitala, insa merita un pic de pregatire anterioara pentru a iti spori placerile oferite de ea. Cunoscand un pic mai multe despre o alta cultura, nu doar vizitand-o, ne poate ajuta sa ne schimbe viziunea asupra lumii.

Pentru azi am pregatit o galerie cu imagini de prin unele locuri din Italia care ne-au ramas intiparite in inima.

2 gânduri despre „Bel Paese

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.