Minciuni

Azi e ziua pacalelilor, adica a asa ziselor minciuni nevinovate. Dar ce ne facem cu acele minciuni vinovate? Cu acei mincinosi care fac ca fiecare zi sa fie o zi a minciunilor? Ii stiti cu totii pe aceia de care zic: aceia care pentru a obtine ce isi doresc, imprumuta din caracteristicile serpilor. Mai subtili, mai rai, mai rabdatori, mai vicleni, mai putin iubiti, mai eficienti. Se strecoara gratios peste tot pretinzand ca sunt de ajutor iar in tot acest timp strecoara in auzul celorlalti, diverse neadevaruri. Imbraca elegant aceste neadevaruri in franturi de adevar si obtin cel mai eficient instrument: o minciuna numai buna de inghitit de catre oricine. Alteori se foloseste o alta reteta: se spun franturi de adevaruri cu rea intentie, scotandu-le din context, obtinand astfel un instrument poate mai puternic decat minciunile ordinare. Stim cu totii ca doua jumatati de adevaruri diferite nu formeaza un adevar intreg! Oricare dintre metode ar fi folosita, folosind-o frecvent, se ajunge la rezultatul dorit: ceea ce se spune incepe sa fie luat in calcul drept un potential adevar.

De ce mint oamenii? Poate ca sa se adapteze?! Pentru control si manipulare? Pentru a isi satisface niste nevoi sau poate pentru a isi atinge niste scopuri? Oricum ar fi, cineva care isi petrece viata mintind, devine nepriceput in a spune adevarul. Nu-i asa? Adevarul e prea clar si concis, prea simplu de spus pe cand minciuna este mai imaginativa, solicita mai mult mintea. Sa luam exemplu un show de magie, un exemplu la indemana de „minciuna”. Magicianul atrage atentia spectatorilor catre o anumita miscare a mainilor, derutand atentia lor de la ceea ce el de fapt realizeaza pe scena: inselaciunea auditoriului.

Bineinteles ca odata descoperiti, mincinosii se vor transforma in mincinosi si mai mari, spunand si mai multe minciuni in incercarea de a-si acoperi urmele, nepasandu-le de ranile ce le pricinuiesc si avand in minte doar consecintele favorabile lor, produse de minciunile inventate. Pentru ei, adevarul trebuie pastrat in tacere iar minciunile trebuie sa circule. Minciunile sunt ca o aroma puturoasa intr-un fel de mancare gustos: nu poti vedea ce anume provoaca mirosul puturos, dar sufletul tau stie ca acolo e ceva.

Din pacate in lumea de azi, un mincinos pare sa fie mult mai de incredere decat o persoana onesta. Si cine minte pentru cineva, la un moment dat va minti impotriva acelui cineva.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.