Mi sono innamorato della Sicilia

A fost de-ajuns o singura vizita in Sicilia pentru ca imaginea ei sa o port vesnic in suflet. Sicilia a fost sub dominatii straine de 13 ori si tot de atatea ori si-a insusit atat cele mai bune cat si cele mai rele lucruri. Sicilia este aglomerata, descompusa, tulburatoare, cu un trecut fascinant si un prezent, as zice, sordid. Sicilia nu este pe gustul oricaruia, atmosfera de decadere, traficul (ca in Bucuresti), saracia luand locul grandorii baroce de altadata. In acelasi timp este unul dintre cele mai fascinante si pline de viata locuri in care mi-a fost dat sa merg pana acum. Sicilia este un taram aparte, plin de secole intregi de experiente istorice si culturale, unde forțele vulcanice si marine sunt mereu in actiune. Monumentele arhitecturale ce stau marturie gloriei apuse se lupta uneori pentru spatiu intr-o insula in care stradutele supraaglomerate, locurile rau famate, luxoasele palazzo, plajele imbietoare, uimitoarele vestigii grecesti si romane, constructii cu amprenta vizibila a arabilor, normanzilor si spaniolilor, ofera un contrast dramatic intre trecut si prezent. Va amintiti cat de frumos vorbea Geo Bogza despre Dobrogea? Pe fata aceasta ciudată, fiică de rege get şi de dansatoare tătăroaică, eu am iubit-o de pe vremea când umbla cu picioarele goale în ţărână. Ei bine, la aceasta descriere m-am gandit imediat ce am inceput sa cunosc Sicilia cu ale ei frumuseti naturale, oameni prietenosi, orasele fascinante si mancare delicioasa unde totul are gustul si arata precum soarele, fiind nascut din dansul dulce-amar al pamantului cu marea.

Odata ce ati venit in Sicilia, inchiriati o masina sau alegeti trenul sau autobuzul, porniti la drum si cufundati-va in spiritul ei: cautati hoteluri de familie, incercati esspresso-ul la fel de negru si gros precum uleiul crud de masline, indragostiti-va din nou la un pahar de Aperol Spritz asa cum numai sicilienii stiu a-l pregati, uitati de orice dieta alegand sa mancati traditionalii cannoli si cassata, incalcitele spaghete printre care priceputii bucatari au aruncat te miri ce minunatie gustoasa, bucurati-va de intensitatea aromelor fructelor siciliene, rataciti pe strazile fermecatoarei Taormina, admirati vulcanul Etna, racoriti-va in apele limpezi ale Mediteranei, aventurati-va pe urmele Nasului. Va fi greu sa va stapaniti ”lacomia” de a merge peste tot si de a vedea totul. Lasati-va pierduti in ceea ce Sicilia are de oferit. Veti vedea cum orasele (mai mari sau mai mici) par a aluneca intr-un somn linistit dupa mesele de pranz si, in loc sa descoperiti comorile de arta, veti avea fantezia de a fi si voi ca sicilienii. In acelasi timp, aromele de la capatul furculitei te vor invata si despre ~trecutul african~ al insulei: tandemul dulce-acru, boabele de orez colorate cu sofran imbinate in celebrele bile siciliene de orez ce au nucleul din ragout sau din alte chestii, reprezentand o oda adusa Africii.

Sa haladuiesti prin Taormina cred ca este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face in Sicilia. Dupa mine, Taormina este ~bijuteria coroanei~ iar sa o strabati urmand strada pietonala Corso Umberto este ca o plimbare in timp, avand intalnire atat cu anticii romani cat si cu modernii creatori de fashion de azi, Prada, Gucci sau Armani. O oprire in cadrilata Piata IX Aprilie este obligatorie. Spectacolul oferit de privelistea de aici insotit de spectacolul oferit de clientii teraselor cat si de trecatori, conduc la un regal al vazului. Cu putin noroc, personaje posh parca desprinse din romanul Ghepardul de Lampedussa vor innobila atmosfera. Asigurati-va ca veti vizita Teatrul antic grecesc din Taormina. De aici va puteti bucura de una dintre cele mai frumoase vederi spre Giardini Naxos si Etna. Se spune ca teatrul antic de aici are cea mai frumoasa vedere dintre toate care s-au mai pastrat. Cand am fost noi, se faceau repetitii pentru spectacolul de opera Aida de Verdi. Imagine that! La iesire, nu ezitati sa savurati un cocktail pe terasa de la Belmond Grand Timeo Hotel. Toate terasele se intrec intre ele cu vederea cea mai frumoasa iar daca nu aveti timp de asa ceva, racoriti-va cu o granita delicioasa cu orice aroma va puteti imagina. La apus, indreptati-va catre Parcul Villa Comunale care va invita la o plimbare relaxanta, coplesiti fiind de impresionanta priveliste catre Etna dar si de maiestria gradinarilor care au dat forma acestui parc.

O zi in Siracuza si Ortigia iti va aduce in dar o plimbare pe strazile sale in acelasi timp pitoresti, inguste, baroce si medievale, o intalnire cu o faleza fermecatoare si cu o piata traditionala ce iti va bicui toate simturile mai ceva ca Grey si ale sale 40 de umbre. Un punct culminant al vizitei va fi Teatrul Roman (cel mai mare din Italia si N Africii) sau catedrala care a fost construita peste un templu antic grecesc, elementele principale fiind vizibile si astazi. Apropos: stiati ca Arhimede s-a nascut aici si tot aici a studiat, inventat, descoperit diverse chestii, in final fiind ucis de un roman in timpul asediului Siracuzei?

La ora cand se tin slujbe la biserica, vei vedea o serie de doamne in varsta care conduc in stilul lui Clotilde, celebra sora din filmele cu Louis de Funes, micutele Fiat-uri, gatite, rujate, cu manusi crosetate si cu parul ~facut~. Dupa ce stingeau in graba tigarile, luau loc pe unul dintre scaunele pozitionate in semicerc in fata intrarii in biserica pentru ca inauntru ori era prea aglomerat ori era prea cald. Ba chiar cate una isi aducea si cainele de companie care sedea cuminte langa scaunul stapanei pana se termina slujba. Episodul se termina la una dintre terasele din zona, la o inghetata acompaniata de o cafea si de tigari. Uneori prea multe tigari, zic.

Si ca sa completez tabloul despre sicilience, odata ajunsi acolo veti fi asaltati de o multime de obiecte ceramice (ghivece) in forma de capete: unul de femeie si de unul de barbat, Teste di Moro. Legenda spune ca pe vremea cand Sicilia era dominata de mauri, o tanara sicilanca indragostita de un maur, a aflat ca acesta avea familie si ca urma sa plece inapoi, la familia lui. Orbita de dragoste si de gelozie, i-a taiat capul maurului pentru a-l avea alaturi de ea si l-a pozitionat intre straturile de flori din gradina, transformandu-l intr-un ghiveci pentru busuioc. De tinut minte pentru barbatii care veti merge in Sicilia: nu frangeti inima niciunei sicilience!

Odata cu venirea weekend-ului, ii veti intalni pe aproape toti localnicii varstnici pe plajele locale, astfel incat gasirea unor locuri libere este aproape imposibila daca nu rezervati din timp.

Nu pot incheia acest periplu prin Sicilia fara sa recomand si un mic local care ne-a fost popas aproape zilnic, datorita nu numai minunatilor oameni ce ii sunt proprietari dar si datorita excelentelor mancaruri locale si serviciilor de care am beneficiat. Capitano Uncino se numeste restaurantul si il puteti gasi in Giardini Naxos, aici.

Cred ca am vorbit prea mult. Mi-a fost greu sa scriu despre Sicilia fara sa fac uz de multe vorbe. Asa cum spuneam mai sus, am avut fantezia de ma simti sicilian si de va face si pe voi sa simtiti ceva din Sicilia.

Ciao! La prossima volta!

2 gânduri despre „Mi sono innamorato della Sicilia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.